Friday, April 3, 2009

«Het moet vanuit je ziel komen»

Dixie Dansercoer geeft bert poffé laatste tips voor vertrek naar Mongolië.

Leuvenaar Bert Poffé (39) vertrekt vandaag voor negentien dagen naar Mongolië. Hij zal er samen met zijn vrouw Kiki een hondensleetocht maken en de 3.500 meter hoge Munkh Saridag beklimmen. Maandag ging hij langs bij poolreiziger en Huldenbergenaar Dixie Dansercoer (46). «Je kan niet op expeditie vertrekken zonder bij Dixie te passeren.»

Huldenberg/Leuven
Ik ontmoet het duo zittend op een bankje op het gemeenteplein in Huldenberg. De zon schijnt dan wel, maar het is nog aardig koud. «Om in de sfeer te komen», knipoogt Dixie Dansercoer. De ervaren poolreiziger is net terug van IJsland en vertrekt over enkele dagen alweer naar Oregon in de Verenigde Staten, maar toch wil hij nog graag even tijd maken voor vriend Bert om hem de laatste tips mee te geven. «Je kan als Belg nu eenmaal niet op expeditie vertrekken zonder bij Dixie te passeren», glimlacht Bert. «Dixie is een voorbeeld voor mij, de absolute wereldtop. Dat niveau zal ik nooit bereiken.»

«Het belangrijkste is dat het vanuit de ziel komt», benadrukt Dansercoer. «Je moet geen expedities doen voor het geld of de roem. Vroeg of laat komt dat toch uit en ga je ook je kracht verliezen. Op vlak van creativiteit in de bergen kan ik Bert niet veel bijbrengen. Al doende leert men dat.»

Min veertig graden
Bert en Kiki zullen in totaal negentien dagen weg zijn. De reis gaat van Praag naar Moskou en van daaruit naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Ter plaatse zullen ze het 136 kilometer lange bevroren Khusvgulmeer met de hondenslee afleggen en onderweg gaan ze nog de Munkh Saridag beklimmen. Het kan er tot min veertig graden worden. «De koude is de gemeenschappelijke vijand », zegt Dansercoer. «Al moet je daarin ook de schoonheid kunnen ontdekken.»

«Ik heb vernomen dat het er nu niet koud genoeg is», merkt Bert op. Ik trek een bedenkelijk gezicht: 'Niet koud genoeg?' Dansercoer licht toe: «Niets is erger dan vocht en nattigheid. Dat kruipt echt in de kleren. Het beste is het gewoon koude.»

Sollicitatie
Bert is met zijn trip naar Mongolië niet aan zijn proefstuk toe. «Ik deed al enkele expedities, waaronder een naar Canada. Toen was Dixie nog peter van het project. Eigenlijk zijn dat allemaal stiekem sollicitaties. Maar er zijn natuurlijk veel gegadigden die met Dixie op expeditie willen», lacht Bert.

De 'Khuvsgul Dogsled Expedition - April 2009 - Mongolia', waarvan Meshal Bin Hamad Al Thani, ambassadeur van Qatar in België, peter is, is te volgen via http://www.inuksuk.be/

2009 De Persgroep Publishing