Monday, March 2, 2009

Genieten bij -40 graden Celcius

BERT POFFÈ RUILT LEUVEN even in VOOR NOMADENBESTAAN IN MONGOLIË

Leuvenaar Bert Poffé (39) en zijn Spaanse vrouw Kiki ruilen hun hectische Belgische bestaan voor enkele weken in voor een avontuurlijke expeditie in Mongolië. Tijdens de paasvakantie zullen ze een hondensleetocht en bergbeklimming maken bij -40 graden, en leven tussen de nomaden.

«Avontuurlijke natuurreizen zitten mij in het bloed», zegt Bert Poffé, in het dagelijkse leven perswoordvoerder van volksvertegenwoordiger Katja della Faille (Open Vld). «Als kind ging ik met mijn ouders dikwijls op trektocht in de Ardennen. Kiki en ik doen dat ook, en dan nemen we de kinderen Guillermo (8) en Nacho (3) mee. Wij vinden het belangrijk dat zij opgroeien met eerbied voor de natuur en zoveel mogelijk culturen. Guillermo is anderhalf jaar geleden meegereisd naar Canada, waar we bij een Indiaanse stam hebben geleefd. Hij heeft er de tijd van zijn leven gehad.»

Een week Hoge Venen of een trektocht door de Alpen of Pyreneeën, een hondenslede- of kanotocht in Canada, tussen Indianen gaan leven: Bert Poffé geniet ervan. «Ik heb een passie voor de natuur en natuurvolkeren», zegt hij. «Op mijn reizen zoek ik altijd een mix van trektocht, mensen ontmoeten die met en in de natuur leven en hun levenswijze leren kennen. Wij die in luxe baden, kunnen veel van hen leren. In harmonie met de natuur leven, bijvoorbeeld.»

Joël Rauzy
Vorige zomer zag Bert op het nieuws van TF1 toevallig een item over Joël Rauzy. «Een Fransman die geregeld tochten met hondensleeën maakt en aan kampioenschappen deelneemt. Hij had het over Mongolië, waar hij naartoe was geweest voor een verkennende reis. Hij heeft er een Mongoolse ontmoet en is met haar getrouwd. Ter plekke organiseert hij nu avontuurlijke tochten. Via zijn site vond ik zijn mailadres, en zo zijn wij met elkaar in contact gekomen.»

Het resultaat: samen met Kiki, Joël en zijn vrouw gaat Bert het 136 kilometer lange bevroren Khusvgulmeer omcirkelen per hondenslee. Onderweg gaan ze ook de Munkh Saridag (3.500 meter) beklimmen. «Joëls Mongoolse vrouw kan contact leggen met de nomaden die we op onze route tegenkomen», legt Bert uit. «We hopen bij hen te kunnen overnachten.»

Sneeuw drinken
Aan het meer daalt de temperatuur begin april tot -40 graden Celsius. «En toch wordt het genieten», zegt Bert. «Je moet er natuurlijk wel op voorzien zijn qua kledij en voedsel. Wat je de dag zelf eet, draag je het best op je lichaam, zoniet krijg je het niet tijdig ontdooid. Ons potje koken we op gasvuurtjes. We drinken gesmolten sneeuw, aangevuld met poedertjes.»

Peter van Berts 'Khuvsgul Dogsled Expedition' is de ambassadeur van Qatar in België. «Ook zo'n met natuur begane man. Maar dat is nog een heel ander verhaal», zegt Bert. Wie de expeditie wil volgen, kan dat via http://www.inuksuk.be/.